Adrien Billiet (°27/12/1994) is oprichter & Bezieler van het innovatieve merk Vonken, dat bekend staat om zijn originele benadering van een oeroud concept: de buitenoven. Terwijl Vonken stilletjes de wereld verovert, staat Adrien nog steeds het liefst achter het vuur van zijn eigen Vonken met authentieke gerechten die lang niet alleen rond pizza draaien. Hij maakt er een kunst van om een waaier aan gerechten in een buitenoven te maken — grillen, brood bakken, slowcooking, smoken, taart en gebak en nog zoveel meer.
Adrien is een hobbykok van het eerste uur die zijn zomervakanties vulde in bakkerateliers aan de kust en traiteurs in het weekend, maar ook als kok-aan-huis met zijn zelf geknutselde buitenoven. Hij leerde de culinaire stiel in Bologna (in 2017 en 2018) bij chef-op-rust Lorenzo Maini met wie hij de pannen van het dak kookte en al de Italiaanse klassiekers onder de knie kreeg. In 2022 bracht Adrien zijn eerste kookboek Puur Pizza (Stichting Kunstboek) met een verfrissende kijk op de wereld en geschiedenis van Pizza en al de verrassende combinaties die je ermee kan doen. De laatste jaren legde hij zich toe op het geven van workshops rond brood bakken, koken met vuur en pizza en ontwikkelt noestig verder aan een reeks kookaccessoires voor zijn geliefde toestel Vonken.
Adrien werkt het liefst rond pure smaken en heeft vanwege zijn achtergrond als academicus (hij is halftijds professor aan de Katholieke Universiteit van Rijsel en verbonden aan de KU Leuven) een oog voor de geschiedkundige kant van recepturen en kooktradities. Wist je bijvoorbeeld dat het woord “pizza” etymologisch gelinkt is aan het oude Griekse woord “pitta” wat in het Midden-Oosten zoveel betekende als “plat brood”?